Resultat af operation


Postoperative kliniske resultater i forbindelse med operationer for SM

De 2 forskellige kirurgiske indgreb involveret shunt (indsættelse af dræn) eller arachnolysis hos patienter med posttraumatisk eller post-inflammatorisk syringomyeli. Resultater af de nævnte procedurer var særdeles skuffende. Et betydeligt antal af fejlslagne behandlinger skyldtes mekaniske problemer med den indopereret shunt, som dislokationer eller forhindringer.

Kun 8% af patienterne var i en lige så god klinisk tilstand, som de havde været præoperativt 5 år efter indsættelsen af drænet, mens hele 92% havde oplevet progression i symptomer i løbet af de 5 år. Interessant nok, viste resultatet at indsættelse af dræn, havde en tendens til at være bedre, hvis drænet blev indsat på en spinal niveau uden araknoid ardannelse end på et niveau med araknoid ardannelse.

I modsætning forblev 46% af patienter, som gennemgik arachnolysis og dura podning til behandling af araknoid ardannelse stabiliseret eller forbedret i mindst 5 år efter denne form for operation. Dette er dog et betydeligt dårligere resultat end hos patienter med CM1 relateret syringomyeli for eksempel. At efterlade dura åbne eller implanterer en shunt i tillæg til arachnolysis, viste et endnu værre resultat end arachnolysis dyraplasty.

Indsættelse af dræn betragtes stadig som værende det bedste valg til behandling af mange læger, der beskriver deres behandling af posttraumatisk eller post- inflammatorisk syringomyeli. Men nogle læger rapporterede om frustrerende resultater ved enhver form for dræning af syrinx, hvis de langsigtede resultater blev taget i betragtning. Sammenligningen af resultater mellem undersøgelser der anbefaler shunts og vores resultater kan bedst forklares med forskelle i den opfølgende evaluering.

Iflg. flere specialister er de gennemgået langsigtede resultater af indsættelse af dræn, kritisk og konkluderede, at den kliniske recidivraten efter operationen er uacceptabelt.

Ydermere har enhver form for operation med indsættelse af dræn en risiko for at danne et nyt område af araknoid ardannelse og tøjring af rygmarv og derved påføre patienten yderligere blivende symptomer.

Kilde: Syringomyelia. Dagnosis and Treatment by Jörg Klekamp and Madjid Samii. Springer 2002

TIL TOPPEN