Operation af bunden rygmarv i Barcelona


Baggrund

Institut Chiari & Syringomyelia & Scoliosis de Barcelona har i over 30 år forsket i lidelsen bunden rygmarv (=tethered cord), som menes at være årsag til flere forskellige følgesygdomme bl.a. syringomyeli og Arnold Chiari I. Se deres hjemmeside http://www.institutchiaribcn.com/ for yderligere information.

Diagnosticering

Instituttet vurderer ud fra tilsendte røntgen-billeder og MR-scanning af hele rygsøjlen - og det skal være forfra – hvorvidt de mener der er indikation på bunden rygmarv. Herefter skal de foretage en grundig neurologisk undersøgelse af patienten på Instituttet for endeligt at afgøre om operation er mulig og gavnlig.

Indgrebet

Uanset diagnose er instituttets metode at foretage et simpelt kirurgisk indgreb. Det foregår via et naturligt hul i korsbenet, hvorigennem de adskiller den bundne rygmarv fra knoglestrukturen. Det betragtes som et simpelt indgreb fordi den bundne rygmarv ender ud i et ligament – og det er ligamentet og ikke selve rygmarven – der skilles fra knoglen. Patienten er oppegående timer efter operationen og udskrives dagen. Værste komplikation beskrives som infektion i operationssåret.

Instituttet/hospitalet

Den første kontakt og efterfølgende aftaler vil typisk foretages med en engelsktalende koordinator, som også følger patienten i forbindelse med undersøgelser på Instituttet og på privathospitalet. Neurologen/neurokirurgen samt personalet på hospitalet er overvejende spansktalende. Hospitalet (CIMA) ligger ca. 5 minutters gang fra Instituttet.

Et typisk forløb

Instituttet anbefaler at patienten bliver i Barcelona min. 1 nat mere, hvis der skulle opstå spørgsmål eller usikkerhed omkring situationen, men i princippet er patienten rask nok til at bevæge sig omkring og at blive transporteret. Det er dog ikke uden smerter lige at være blevet opereret!

Formål

Formålet med operationen er at stoppe en forværring. For 80-90 procents vedkommende opstår der også forbedring i aktuel tilstand.

Pris (i 2014)

Ca. EUR 16.000 inkl. efterfølgende tjek 8 uger samt 1 år senere, men ekskl. medicin efter indlæggelsen.

TIL TOPPEN